Saturday, October 16, 2021

Tetë mendime që tregojnë se keni vetëbesim të ulët

Sjellja e pasigurt është toksike dhe mund ta bëjë jetën tonë të mjerueshme. 

Nëse nuk lutojmë vetëvlerësimin e ulët në kohë, mund të humbasim shumë mundësi.

Lajmi i mirë është se ka disa cilësi që mund të tregojnë se ju nuk jeni gjithmonë mjaftueshëm të sigurt.

Më poshtë keni 8 shenjat e besimit të ulët:

1. Ju jeni tepër pozitiv.

Image

Ndërsa është shumë mirë të qëndrosh pozitiv, ndonjëherë njerëzit mund të fshehin pasigurinë e tyre emocionale pas buzëqeshjeve të tyre.

Ndonjëherë njerëzit e përdorin atë si një shpërqendrim nga diçka që është e keqe.

nëse janë mjaft të sigurt në vetvete, ata do të flasin për problemet e tyre me sinqeritet. 

Nëse jo, ata do të përqendrohen në gjërat e mira që kanë ndodhur, duke e shpërqendruar veten nga trajtimi i problemeve reale.

2. Ju dëshironi një rezultat perfekt çdo herë.

Image

Perfeksionizmi mund të jetë rezultat i vetëvlerësimit të ulët. 

Një person i cili kurrë nuk ndihet i kënaqur me veten e tij nuk mund të pranojë rezultatet e marra dhe mund të ngecë në një detyrë për një kohë të gjatë, duke u përpjekur të marrë një rezultat ideal .

Për shembull, një person me vetëvlerësim të ulët do të ndjehet i shqetësuar se dhoma nuk do të jetë mjaft e pastër dhe mysafirët nuk do të jenë të kënaqur. 

Kështu që në vend që të kalojnë 30 minuta pastrim, këta njerëz do të kalojnë orë të tëra duke u siguruar që gjithçka po shkëlqen.

3. Ju nuk mund të pranoni reagime.

Image

Nëse jeni i pasigurt, kur dikush rishikon punën tuaj, ju mund të mendoni se reagimet kanë të bëjnë me ju personalisht, jo me detyrën që keni kryer. 

Si rezultat, reagimet mund të jenë shumë të vështira për t’u pranuar. 

Herën tjetër kur dikush do t’ju japë reagime, përpiquni të përqendroheni në informacionin e vlefshëm që ju është dhënë, si ato që mund të bëhen më mirë. 

Dhe sigurohuni që të mos i mohoni meritat tuaja kur dikush ju vlerëson.

4. Është e rëndësishme për ju të ndani arritjet tuaja.

Image

Ndarja e një ane optimiste të jetës sonë është bërë veçanërisht e lehtë me ndihmën e rrjeteve sociale.

Por mbani në mend, nëse shihni se dikush shfaq në mënyrë aktive gjërat e mira në jetën e tij, ai thjesht mund të kërkojë miratim dhe pranim – dhe ndjenjat e tyre varen nga kjo.

5. Ju nuk mund të thoni jo.

Image

Është mirë nëse doni të ndihmoni të tjerët, por nëse njerëzit po ju shfrytëzojnë, është koha ta ndaloni.

Sa herë që ndihmoni dikë tjetër në kurriz të  vetes, mendja juaj mendon se ajo që dëshironi është e parëndësishme. 

Imagjinoni se si do të ndryshonte jeta juaj nëse ndaloni të bini dakord të bëni të gjitha këto favore të panevojshme. 

Jo vetëm që njerëzit do të fillonin të respektonin ju dhe kufijtë tuaj, por ju gjithashtu do të kishit një ndjenjë më të mirë të vetëvlerësimit. 

Plus mendoni për gjithë atë kohë të lirë shtesë që do t’ju duhet të shijoni gjërat që ju doni dhe meritoni.

6. Ju duhet siguri për gjithçka.

Image

Disa njerëz nuk mund të trajtojnë ankthin afatshkurtër, kështu që ata vazhdimisht po kërkojnë të tjerët për miratim dhe mbështetje. 

Ndonjëherë kjo mund të lehtësojë shqetësimet tuaja, por në planin afatgjatë, është sinjalizimi që nuk mund t’i trajtoni gjërat vetë. 

Për shembull, nëse dikush sapo blerë rroba të reja dhe të ndihet një thirrje për fotot e ndarë me të tjerët për të kërkuar se si duken në to, mund të jetë një sinjal i  ulët vetë-respekti.

7. Shpesh i drejtoheni mendimit katastrofik.

Image

Ne të gjithë kemi një mik i cili mendon për gjërat dhe shqetësohet në mënyrë irracionale për situatat e skenarit më të keq. 

Mendimi katastrofik është një tipar shumë toksik dhe duhet të menaxhohet. 

Filloni të mendoni për skenarët më të mirë dhe provoni të vlerësoni mundësinë e këtyre rezultateve më pak të dëshirueshme.

8. Ju keni tendencë të fajësoni të tjerët.

Image

Ne besojmë se të qenit kritik është e rëndësishme, por sigurohuni që të mos përdorni kritika për ta bërë veten të ndiheni më mirë . 

Ndjenja e mirëqenies së dikujt duhet të bazohet në një hapësirë ??të shëndetshme.

Nëse përdorni kritika ndaj një personi që nuk e meriton atë, kjo do t’ju bëjë të ndiheni fajtorë në planin afatgjatë, gjë që vetëm do të përkeqësojë çdo pasiguri.

Burimi: Bright Side