Saturday, September 25, 2021

Kuptojnë apo jo qentë atë çfarë ju thotë i zoti?

Qentë nuk bëjnë dallimin midis fjalëve të njohura të komandës dhe fjalëve të pakuptimta që tingëllojnë të ngjashme, ka zbuluar një studim i ri, raportuar nga CNN.

Ju mund të mendoni se qeni juaj e kupton çdo fjalë që i thoni – por ka shumë mundësi që  jo, thotë një studimi i ri.

Pavarësisht nga aftësitë e tyre dëgjimore “njerëzore” për të interpretuar tingujt e të folurit, qentë nuk i dëgjojnë ndryshimet delikate midis fjalëve në mënyrën që bëjnë njerëzit, ka zbuluar një ekip studiuesish.

Studiuesit në Universitetin Eötvös Loránd në Budapest matën aktivitetin e trurit të qenve të familjes duke përdorur një teknikë të quajtur elektroencefalografi, e cila përfshinte ngjitjen e elektrodave në kokat e kafshëve.

Studiuesit morën qen që kanë regjistruar fjalë udhëzuese që dinin (të tilla si “rri”), fjalë të ngjashme por të pakuptimta (“sut”) dhe më pas, fjalë të pakuptimta shumë të ndryshme (“bep”).

Ekspertët zbuluan se qentë, të cilët nuk ishin trajnuar posaçërisht për eksperimentin, mund të dallonin shpejt dhe qartë ndryshimin midis fjalëve të njohura udhëzuese dhe fjalëve shumë të ndryshme të pakuptimta.

“Aktiviteti i trurit është i ndryshëm kur ata dëgjojnë udhëzimet, të cilat ata i dinë, dhe fjalët shumë të ndryshme të pakuptimta, që do të thotë që qentë t’i njohin këto fjalë”, tha autori kryesor i studimit Lilla Magyari për CNN.

Qentë janë të njohur për aftësinë e tyre për të dëgjuar mirë fjalët dhe tingujt, tha Magyari, dhe ata janë në gjendje të dallojnë tingujt e të folurit.

“Por duket sikur ata me të vërtetë nuk i kushtojnë vëmendje të gjithë tingujve të të folurit,” tha ajo, duke shtuar se hulumtimet e mëtejshme mund të shpjegojnë pse.

“Ata thjesht nuk mund ta kuptojnë që të gjitha detajet, tingujt e të folurit, janë me të vërtetë të rëndësishme në të folurit njerëzor.

Nëse mendoni për një qen normal: Ai qen është në gjendje të mësojë vetëm disa udhëzime në jetën e tij”, përfundoi ajo.

Image
Image