Monday, September 27, 2021

Shkencëtarët zbulojnë peshkun 81-vjeçar

Një grup shkencëtarësh kanë arritur të zbulojnë peshkun më të vjetër në një gumë tropikale në Australinë Perëndimore.

Peshku oktogjenar, pretendohet se është 81-vjeç dhe është në jetë që prej Luftës së Dytë Botërore. Ai u zbulua nga Instituti Australian i Shkencës Detare në Rowley Shoals, rreth 300 kilometra në perëndim të Broome, si pjesë e një studimi mbi jetëgjatësinë e peshqve tropikal.

Shkencëtarët kanë zbuluar gjallesat gjatë një operacioni peshkimi në Australinë Perëndimore dhe Arkipelagun Chagos në Oqeanin Indian qendror. Speciet përfshinin bas të kuq, këputës të mesnatës dhe këputës bardh e zi.

81-vjeçari u identifikua së bashku me 10 peshq të tjerë mbi moshën 60 vjeç, duke përfshirë një bas të kuq 79 vjeçar që u kap gjithashtu në Rowley Shoals, një zonë që përfshin tre shkëmbinj nënujorë koralë në buzë të Australisë.