Tuesday, October 26, 2021

Këto kafshë janë më të ndjeshme ndaj COVID-19 pas njerëzve

Një studim i ri thotë se tre specie janë më të prekshmet ndaj virusit përveç njerëzve – qelbësit, macet dhe vjedullat.

Ndërsa pandemia COVID-19 vazhdon të tërbohet në të gjithë globin, nuk janë vetëm qeniet njerëzore që janë zënë në grackë brenda kthetrave të virusit SARS-CoV-2, transmeton lajmi.net.

Disa specie të egra, si dhe kafshë shtëpiake janë zbuluar të kenë sëmundjen. Tani, një studim i ri thotë se tre specie janë më të prekshmet ndaj virusit përveç njerëzve – qelbësit, macet dhe vjedullat.

Sipas studiuesve nga Qendra për Rregullimin e Gjenomit (CRG), qentë rrumbullakosën listën e kafshëve që u gjet se ishin më të ndjeshme ndaj virusit.

Gjetjet gjithashtu sqaruan pse specie të caktuara preken negativisht ndërsa disa të tilla si rosa, minjtë, derrat dhe pulat kanë mbetur kryesisht të padëmtuara nga patogjeni.

“Të dish se cilat kafshë janë të ndjeshme ndaj SARS-CoV-2 na ndihmon të parandalojmë ndërtimin e rezervuarëve të kafshëve nga të cilat koronavirusi mund të rishfaqet në një datë të mëvonshme”, tha Luis Serrano, autori i lartë i studimit, në një deklaratë.

Thumbat janë struktura proteinike të ngjashme me grepin që gjenden në sipërfaqen e virusit SARS-CoV-2. Këto struktura ndihmojnë virusin në infektimin e qelizave, veçanërisht qelizat e mushkërive.

ACE2 (enzimë konvertuese e angiotenzinës 2), një enzimë e pranishme në membranat qelizore të qelizave në zorrët, mushkëritë, veshkat, arteriet, veshkat dhe zemrën, është në shënjestër të proteinave thumb.

Infeksioni i qelizave fillon kur proteina thumb bashkohet me receptorët e qelizave ACE2 përmes një mekanizmi kyç-kyç. Me përparimin e infeksionit, aktivizohet procesi i katalizimit.

Kjo promovon lëshimin e materialit gjenetik të novelës koronavirus në qelizën e sulmuar. Ekzistojnë lloje të ndryshme të ACE2 në qeniet njerëzore dhe speciet e tjera të kafshëve, transmeton lajmi.net.

Për studimin, autorët ekzaminuan dhjetë specie. Pesë të parat përfshinin njerëz, mace, vjedulla, qen dhe qelbësit – të gjitha këto kanë konfirmuar raste të infeksionit.

Pulat, rosat, minjtë, derrat dhe minjtë – specie në të cilat nuk është raportuar asnjë rast i COVID-19 – ishin pesë kategoritë e tjera të kafshëve të ekzaminuara.

Duke përdorur një model kompjuteri, shkencëtari testoi mënyrën në të cilën virusi SARS-CoV-2 përdor proteinën e tij thumb për të pushtuar qelizat e kafshëve të ndryshme, duke synuar receptorët ACE2 në to.

Afiniteti më i lartë i lidhjes me proteinën thumb u gjet në variantet e receptorit ACE2 te qeniet njerëzore.

Kjo u pasua nga ato në qelbës, mace, qen dhe vjedulla. Sidoqoftë, minjtë, minjtë, pulat dhe rosat u zbulua se kishin aftësinë më të dobët të lidhjes.

Sidoqoftë, afiniteti i lidhjes, në vetvete, nuk është i mjaftueshëm për të përcaktuar predispozicionin e qelizës ndaj infeksionit, transmeton lajmi.net.

Autorët shqyrtuan indeksin e adaptimit të kodonit (CAI) të specieve të ndryshme. CAI përdoret për të vlerësuar efikasitetin me të cilin një patogjen (në këtë rast, virusi SARS-CoV-2) kap kontrollin e makinerisë së qelizës pasi e infekton atë.

Sa më e lartë të jetë efikasiteti i procesit, aq më mirë koronavirusi i ri mund të gjenerojë proteina që kërkon të replikohen.

Një artikull perspektivë i botuar në revistën Mammal Review gjithashtu paralajmëroi se kafshët e egra janë në një rrezik të lartë të infektimit me COVID-19 nga njerëzit.

Ajo gjithashtu theksoi se përhapja e virusit në jetën e egër mund ta kthejë pandeminë në një problem pan-specie.

Prandaj, njohuritë rreth dobësive të specieve të ndryshme mund të këshillojnë masa më të mira të shëndetit publik. Mund të ndihmojë gjithashtu në kufizimin e ndërveprimit midis njerëzve dhe specieve të tjera të ndjeshme, duke parandaluar zgjatjen e pandemisë.