Saturday, September 25, 2021

Arkeologët zbulojnë vendin, ku Jezusi kaloi natën e fundit

Në Bibël thuhet se Jezu Krishti kaloi natën e fundit në Kopshtin e Gjetsemanit, rrënojat e një kishe bizantine që besohet se ishin shkatërruar.

Një zbulim i rëndësishëm u bë nga gërmimi arkeologjik i Zyrës së Taksave të Antikiteteve Izraelite në Kopshtin e Gjetsemanit në Jeruzalem, ku Bibla thotë se Jezu Krishti  kaloi natën e tij të fundit. Arkeologët kanë zbuluar një banjë 2000,000 vjeçare që besohet se është përdorur për pastrim, si dhe rrënojat e një kishe bizantine që besohet të jenë shkatërruar gjatë Kryqëzatave. Arkeologët kanë lokalizuar rrënojat e banjës rituale në Gethsemane, së bashku me shkallët që çonin në rrëzë të Malit të Ullinjve.

Ekspertët vlerësojnë se banja u përdor për pastërtinë e punëtorëve në ullishtet dhe atyre që ngjiteshin në kodër për t’u lutur.

Jezusi u lut në Kopshtin e Gjetsemanit pas Darkës së Fundit:

Sipas Biblës, Kopshti i Gjetsemanit ishte vendi ku Jezusi shkoi të lutet pas Darkës së Fundit. Banjo nuk është e rrethuar nga ndërtesa.” Kjo dëshmon për ekzistencën e një industrie bujqësore 2,000 vjet më parë, e cila mund të ketë prodhuar vaj ose verë”, u shpreh kreu i gërmimit për Times.

Sipas Dhiatës së Re ,e mri i Kopshtit të Gjetsemanit vjen nga fjala hebraike “Gat Shmaním” (mulli ulliri) . Edhe sot ruhen disa pemë ulliri në oborrin e kishës. Studiuesit thonë se Jezusi mund të jetë larë në banjën rituale para se të ecte në Malin e Ullinjve për t’u lutur.

Përtej banjës 2,000 vjeçare, grupi i arkeologëve gjeti mbetjet e një kishe bizantine 1,500 vjeçare dhe një manastir të madh ose shtëpi pritjeje që ndoshta u përdor nga pelegrinët gjatë periudhës së kryqëzatave.