Home Fun Njerëzit e "Detit"

Njerëzit e “Detit”

Një grup etnik me origjinë Malajze, Bajau Laut kanë jetuar pothuajse tërësisht në det për shekuj. Ata janë disa nga nomadët e fundit të vërtetë të oqeanit.
Të jetosh në det, të mbushur plot me anije me turne, dhe të jetosh në shtëpi lundruese mbi oqean, njerëzit e Bajau janë ciganë deti të oqeanit. Më bën të më shkëlqejë zemra kur mendoj se në shekullin 21 në të cilin jetojmë, njerëzit ende gjejnë ngushëllim në det, dhe jo shumë tjetër. Jeta e tyre e thjeshtë por e rrezikshme drejtohet nga oqeani dhe ndryshimi i baticave të tij, dhe megjithëse fëmijët e Bajau nuk shkojnë në shkollë, ata mësojnë shumicën e njohurive të tyre përmes paraardhësve të tyre.
Bajau kanë qenë një popull nomad, detar për pjesën më të madhe të historisë së tyre. Shumë Bajau praktikojnë akoma të njëjtën mënyrë jetese deri më sot, gjë që shpjegon pse ata ende quhen zakonisht “ciganë deti”. Ata përshkruajnë veçanërisht ujërat e detit Sulu, në brigjet jugperëndimore të Filipineve dhe deteve të ndryshme që rrethojnë ishullin indonezian të Sulawesi. Këto janë ndër ujërat më të rrezikshëm në botë me polici sporadike në rastin më të mirë dhe një incidencë shumë të lartë të piraterisë së hapur. Megjithatë, këta Bajau pretendojnë se kurrë nuk kanë përdorur armë – duke preferuar të ikin thjesht nga sulmi i mundshëm. Ata vijnë në breg vetëm për të varrosur të ndjerin dhe për të jetuar përkohësisht ndërsa bëjnë anije të reja.

 Sigurisht që Bajau detarë bëjnë jetesën e tyre nga peshkimi. Ata që kanë braktisur atë mënyrë jetese janë bërë fermerë dhe blegtorë, duke u dhënë atyre pseudonimin lokal, "kaubojtë e lindjes". Në të vërtetë aftësitë e tyre të kuajve janë të njohura mirë në këtë pjesë të botës dhe gjithmonë gjenden të shfaqura në ngjarjet ceremoniale të Bajau. Ende Bajau të tjerë jetojnë një mënyrë jetese midis nomadeve dhe ulur, të vendosur në fshatra mbi ujë, por jo shumë larg nga toka.

Edhe pse ata janë populli i dytë më i madh indigjen në Sabah, origjina e saktë e Bajau është e panjohur. Ata mund të kenë ardhur nga Johore, në Malajzinë gadishullore, shumë kohë para se të dy shtetet Borneo të bëheshin pjesë e vendit. Kudo që kanë ardhur nga migrimi i tyre i është atribuar pjesërisht ndjekjes së tyre të tregtisë, veçanërisht në një specie kastraveci deti të quajtur trepang. Konsiderohet si një delikatesë dhe përdoret në supat e bëra aq larg sa Kina, ku përdoret edhe mjekësisht. Zhytësit Bajau mund të zbresin deri në 30 metra (100 këmbë) në kërkim të tij.
Pothuajse të gjithë Bajau sot pretendojnë të jenë myslimanë suni. Ata besojnë se midis njerëzve të tyre janë pasardhës të drejtpërdrejtë të profetit Muhamed. Megjithatë, shumë – kryesisht detarë, Bajau nomade – mbajnë praktika fetare të bazuara shpirtërisht që paraprijnë çdo fe kryesore. Në fenë e tyre, mediumet e përcaktuara shpirtërore komunikojnë me botën shpirtërore në ceremonitë rituale të kremtimit, adhurimit dhe ekzorcizmit – në të cilat, për shembull, anijet shpirtërore lundrojnë në detet e hapura për të larguar shpirtin ofendues nga komuniteti i tyre. Ata gjithashtu adhurojnë Zotin e detit.

Most Popular