Home Lajme Vendi misterioz për të cilin luftuan Arkani e Milosheviqi: Aty ndodhën gjëra...

Vendi misterioz për të cilin luftuan Arkani e Milosheviqi: Aty ndodhën gjëra të çuditshme (FOTO)

Në rrugën midis Gornji Milanovac dhe Ça?ak, në fshatin Ostra, ekziston një shpellë misterioze për të cilën qarkulluan legjenda se ajo fsheh thesare nga periudha e perandorisë së Dushanit. Shumë njerëz janë përpjekur me sukses për shekuj me radhë për të marrë thesarin dhe shtypi i brendshëm raportoi se Zeljko Raznatovic Arkan dhe ish Presidenti i RFJ Slobodan Millosheviç ishin midis kërkuesve.

Sipas mitit, gjërat e vlefshme që shumë kërkonin ishin fshehur nga Djuradj Brankovic dhe gruaja e tij Prokleta Jerina kur po iknin nga Turqit nga drejtimi i Smederevo. Sipas një legjende, të dy jetuan në këtë shpellë për disa kohë, dhe disa legjenda thonë se qyteti ka qenë në këtë shpellë.

Cedomilj Mijatoviç, një diplomat i famshëm serb, Ministër i Financave dhe themelues i Bankës Kombëtare të Serbisë, i cili kurorëzoi monedhën serbe me dinarë, gjithashtu hulumtoi këto mite.

Vendi ku gjoja fshihen këto sende me vlerë quhet Sokolica. Që nga ajo periudhë, shumë legjenda në kombin tonë janë thurur në lidhje me këtë fshat dhe shpellë, dhe për ta bërë misterin edhe më të madh, këto histori u shoqëruan me fenomene të pashpjegueshme.

Gjegjësisht, më shumë se gjysmë shekulli më parë, afër prerjes së Boracit, një bari humbi dhe të gjithë u përfshinë në një kërkim të gjerë për të. Sidoqoftë, vetë bariu, pa më të voglin lëndim, doli nga një prej shpellave në Sokolica, disa dhjetëra kilometra larg, pas katër ditësh. Ai kurrë nuk u tregoi vendasve atë që pa dhe kur u takua në labirintin e tuneleve dhe shpellave.Image

Në hyrje të një prej shpellave poshtë Sokolica, një kryq, një sëpatë dhe një këmbë njerëzore janë gdhendur në gur. Në fund të viteve nëntëdhjetë, një legjendë u rishfaq se një vendas shkoi tek ajo dhe se ai shpejt u çmend dhe u bë një i vetmuar i vërtetë, përsëri duke mos i zbuluar askujt se çfarë kishte ndodhur brenda.

Thesari, sipas pretendimeve me origjinë nga periudha e perandorisë së Dushanit, nuk u zbulua kurrë dhe besohet se shtrihet në disa dhjetëra “depo” sekrete në Serbi, njëra prej të cilave është Sokolica. Sipas legjendës së vendasve të vjetër, një njeri më i madh i veshur me mantelin e një murgu ishte një dukuri e shpeshtë pranë kësaj shpelle.

Sipas përrallave popullore, ky njeri shpesh vizitonte pyllin, gjithmonë i shoqëruar nga një tufë ujqish të zbutur si qen. Vendasit thanë se ai dyshohet se e mbajti thesarin.

Ky vend sigurisht ka tërhequr një numër të madh turistësh dhe njerëz me një shpirt aventuresk, por, natyrisht, deri më sot askush nuk e ka gjetur thesarin misterioz! Për ta bërë situatën edhe më të komplikuar, vizitorët u sulmuan nga gjarpërinjtë nga të cilët nuk mund të lëviznin, ata u kapën nga zjarret dhe në mëngjes askush nuk mund të gjente hirin askund. Sipas një incidenti, turistët dyshohet se janë ndjekur nga një “tatëpjetë gjigante”, e cila gjithashtu thuhet se ruan thesaret e shpellës.

Një burrë, Radoslav Ignjatoviq nga Ilijaku, shkoi në Fjetjen e Zojës së Bekuar me më të afërmit e tij në Mojsinje për lavdi kishe, dhe ai më vonë tha se ata vunë re një gjarpër të madh afër Sokolica me mikun e tyre Zoran Savi?, pronari i një bujqësie farmaci në Mr?ajevci, dhe gruaja e tij.Image

“Gruaja ishte duke ecur përreth kur e dëgjuam atë duke bërtitur. Le të vrapojmë, kur nën muret e sapo pastruara, një gjarpër i madh kafe i çelët, i zbukuruar me modele në formën e trekëndëshave të rregullt, me një kokë të madhe, për vlerësimin tim, është gati gjashtë metra i gjatë. Qëndruam si pa fjalë, dhe gjarpri, duke përdredhur bishtin, u fut në një zgavër ”, theksoi ai.

Një fenomen i ngjashëm i pashpjegueshëm u vu re nga njerëzit afër Ilijakut, në kodrën e Pekishës. Sipas legjendës, ata panë “një gjarpër, me urdhër të murgut misterioz Teodosije, i cili jeton vetëm në shpellat e Sokolica, duke zbritur ndonjëherë nëpër lumë për të parë nëse dikush po kërkon thesar të fshehur”.

Një numër i madh i turistëve mund të shihen edhe sot këtu, por mbetet epilogu më i mundshëm që ky “thesar” nuk do të gjendet kurrë.

Most Popular