Home Fun Gabimet që bëjmë me larjen e dhëmbëve

Gabimet që bëjmë me larjen e dhëmbëve

Higjiena e duhur orale është themeli i ruajtjes së një buzëqeshje të bukur dhe të shëndetshme. Ajo që duam të arrijmë është të heqim mbeturinat e ushqimit dhe bakteret nga goja jonë. Një rol të rëndësishëm luan zgjedhja e furçës së dhëmbëve, përdorimi i disa mjeteve ndihmëse si filli, furçat ndërdentale dhe larja e gojës, por edhe frekuenca e larjes së dhëmbëve. Më poshtë abcneës.al po ju tregon gabimet që po bëni me larjen e dhëmbëve.

1. Lajmë dhëmbët vetëm një herë në ditë

Për fat të keq, një herë nuk është e mjaftueshme për të hequr në mënyrë efektive mikrobet dhe mbeturinat e ushqimit. Është e nevojshme t’i lani 2-3 herë në ditë dhe për rreth 2 minuta.

2. Nuk i lajmë me teknikën e duhur

Është thelbësore që të lahen të gjitha sipërfaqet e dhëmbëve, nga jashtë, nga brenda dhe nga përtypja, me lëvizje të butë rrethore të furçës së dhëmbëve, të cilat duhet të vendosen në kryqëzimin e dhëmbëve – mishrat e dhëmbëve në një kënd prej rreth 45 gradë. Përdorimi i furçës elektrike të dhëmbëve e bën larjen më të lehtë për njerëzit që kanë vështirësi me këtë teknikë.

3. Nuk përdorim fill dentar

Furça e dhëmbëve vetëm nuk mund të pastrojë zonat e vështira midis dhëmbëve tanë, prandaj është e nevojshme të përdorni fillin një herë në ditë për një pastërti absolute, informon abcnews.al.

4. Harrojmë të ndryshojmë furçën e dhëmbëve

Është e rëndësishme të ndryshojmë furçën tonë të dhëmbëve çdo 2 muaj, veçanërisht nëse shohim që fijet të deformuara, si dhe në rastet kur kohët e fundit kemi qenë me grip ose ftohje të zakonshme.

5. Përdorni shpëlarës goje çdo ditë në vend të pastrimit

Solucioni oral nuk mund të zëvendësojë larjen e dhëmbëve, është një mjet plotësues, i cili duhet të përdoret gjithmonë sipas udhëzimeve të dentistit.

6. Neglizhojmë gjuhën

Gjuha jonë ka struktura anatomike, siç janë të çarat, të cilat favorizojnë mbajtjen e mikrobeve dhe ushqimit, duke rezultuar në erë të keqe të gojës. Nuk duhet të harrojmë të pastrojmë gjuhën nga brenda me një furçë dhëmbësh një ose dy herë në ditë.

Most Popular