Home Fun Pse një fabrikë e vetme në Azi po rrezikon gjithë ekonominë botërore

Pse një fabrikë e vetme në Azi po rrezikon gjithë ekonominë botërore

Bota është globalizuar, dhe këtë na e thonë përditë, e lexojmë, studiojmë dhe e marrim si të mirëqenë.

Nuk mungojnë edhe shembujt konkretë. Aksidenti i anijes gjigante “Ever Given”, që bllokoi për ditë të tëra kanalin e Suezit në Egjipt, dhe me të një pjesë të mirë të tregtisë botërore, pushtoi mediat ndërkombëtare.

Por një ngjarje në Azi e tregon ndoshta edhe më mirë. Kjo, sepse një ndërthurje faktorësh në një fabrikë të Tajvanit, rrezikon seriozisht të paralizojë prodhimin e industrisë automobilistike dhe të pajisjeve teknologjike në të gjithë botën.

Markat më të njohura në këto sektorë të larmishëm, mund të kenë selitë e tyre qendrore ose zinxhirin e prodhimit në SHBA, Gjermani, Japoni ose në Korenë e Veriut, por shumë pak e dinë që pothuajse të gjithë këto gjigantë të industrisë e kanë një të përbashkët.

Rreth 80% e çipave të këtyre markave, elementë aq të vegjël por teknologjikisht të avancuar dhe të domosdoshëm për funksionimin e aparaturave, prodhohet pikërisht në një fabrikë në Tajvan. Jo një fabrikë normale, por me dimensione gjigante, që punëson dhjetëra mijëra punonjës, me vlerë 450 miliardë dollarë. Bëhet fjalë për Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), e cila për të paktën tre arsyeje të ndryshme po shndërron ëndrrat e industrisë botërore në makthe.

Most Popular