Tuesday, September 21, 2021

Minjtë gjigantë trondisin Argjentinën, të rrezikshëm dhe agresivë

Qindra dhe qindra brejtës gjigantë, të cilët mund të arrijnë deri në një metër e gjysmë në gjatësi dhe peshojnë deri në 60 kilogramë, po trondisin Argjentinën. Ky lloj miu po bëhet, veçanërisht për banorët e një lagjeje elegante të zhytur në fshatrat e gjelbërta të Buenos Aires, një makth i vërtetë. Këta brejtës gjigantë, miksazh midis minjve dhe derrave të egër, gjithashtu mund të sulmojnë dhe dëmtojnë qen të mëdhenj. Muajt ??e fundit, një numër në rritje i carpinchos (i quajtur edhe capibaras), brejtësit më të mëdhenj të njohur në botë, janë regjistruar në rrethin elegant dhe luksoz të banimit të Nordelta.

Pushtimi është për shkak të temperaturave gjithnjë e më të ngrohta, urbanizimit dhe mungesës së hapësirave të gjelbra, në të cilat këto brejtës gjigantë, barngrënës, përdoren për të marrë ushqim. Në shumë raste, carpinchos hyjnë në kopshte, duke shkatërruar bimësinë dhe koshat e riciklimit. Ndërsa nuk janë mishngrënës, ata mund të sulmojnë kafshë të tjera nëse ndihen të kërcënuara. “Pothuajse më vranë qenin, tani ai është plagosur dhe është traumatizuar, ai as nuk dëshiron të dalë më nga shtëpia”,tha një nga banorët. Shumë prej tyre u kanë kërkuar autoriteteve të ndërhyjnë dhe të marrin masa frenimi, por ky nuk është një problem i lehtë për t’u zgjidhur. Ajo që e ndërlikon ndërhyrjen është vështirësia që do të sillte kapjen dhe lëvizjen e këtyre kafshëve të mëdha, të cilat në çdo rast do të pushtonin një habitat tjetër natyror dhe do të paraqisnin një kërcënim për speciet e tjera. Sikur të mos mjaftonte, pushtimi i rrugëve nga karpinçët është gjithashtu një rrezik për shoferët. Sidoqoftë, pa ndërhyrje radikale, numri i mostrave çdo vit rrezikon të rritet dy deri në gjashtë herë.