Friday, January 21, 2022

A e dini sa ngjyra i ka bora?

Nëse është uji dhe akulli zakonisht dukën të pastër, pra pa ngjyrë, atëherë pse fjollat e borës janë ngjyrë të bardhë, gjithçka ka të bëjë me optikën.

Imagjinoni të zgjoheni pas një nate me reshje të mëdha bore, shikoni nga dritarja dhe shihni një botë të bardhë, mirëpo nëse lëshoni rubinetin ose hapni frigoriferin, do të vini re se uji i lëngshëm dhe akulli zakonisht duken të pastër.

Atëherë, pse është e bardh bora? Kur bëhet fjalë për të kuptuar se si H2O, kjo substancë e qenësishme dhe e qartë, mund të shndërrohet në diçka të bardhë, Kenneth Libbrecht, një profesor i fizikës në Institutin e Teknologjisë të Kalifornisë dhe autor i snowcrystals.com, një faqe në lidhje me fizikën e fjollave të dëborës, përdorianalogjia vijuese.‘Nëse merrni një copë gotë prej xhami, e cila është qartë, por pastaj nxirrni një çekiç dhe e copëtoni xhamin në copa të vogla xhami, tani ai xhamë i thyër është i bardhë’.

Libbrecht tha se çelësi për këtë ndryshim është se si drita ndërvepron me një sipërfaqe të vetme si një dritare kundrejt sipërfaqeve shumëfaqëshe njejtë sikurse xhami i thyer, dhe se i njëjti koncept zbatohet edhe për borën.

Sipas shkencës së optikës, kur drita godet një objekt, ajo transmetohet, pra kalon përmes objektit, absorbohet ‘zhytet’ në objekt, ose reflektohet dhe kthehet nga objekti. Kur drita godet një sipërfaqe të lëmuar të sheshtë si qelqi ose akulli, rrezet e tij të dukshme zakonisht kalojnë drejt pa u prishur shtigjet. Dhe sepse sytë tanë shohin vetëm objekte duke përpunuar valët e dritës të reflektuara ose të zhytura nga një objekt, sipas Popular Science, kjo është arsyeja pse qelqi dhe akulli shpesh duken të pastër.

Sidoqoftë, në rastin e xhamit të copëtuar, sipërfaqe të panumërta të pabarabarta tani ekzistojnë, dhe kur drita godet këto sipërfaqe të parregullta, ajo reflekton dhe shpërndahet në të gjitha drejtimet. Kjo është gjithashtu e vërtetë për flokët e dëborës, të cilat, sipas Korporatës Universitare për Kërkime Atmosferike, përbëhen nga qindra kristale akulli të vogla, të ndryshme në formë dhe strukturë.

Për shkak se drita që godet copat e qelqit ose dëborat reflektohet në mënyrë të barabartë, këto rrezet përfshijnë të gjitha ngjyrat e përbërë të gjatësisë së valës të dritës së dukshme si ngjyrë të kuqe, portokalli, e verdhë, jeshile, blu, teget dhe vjollcë, të cilat së bashku, duken të bardha. Kjo është arsyeja pse syri ynë ‘sheh’ ngjyrën e bardhë kur shikojmë borën.