Friday, July 30, 2021

A e keni ditur sa është rroga e një astronauti?

Të jesh astronaut pa dyshim mund të jetë një profesion shumë i bukur dhe mjaft interesant. Por sa paguhet një astronaut?

Sipas të dhënave publike, një astronaut civil i NASA, kategorizohet si nënpunës shtetëror i klasit GS12 dhe GS13, sipas kompetencave dhe vjetërsisë në punë. Dhe, maksimumi që ata paguhen janë rreth 161 mijë dollarë bruto në vit ose 134 mijë euro.

Me fjalë të tjera, neto një astronaut ekspert dhe me karrierë vjetërsie, paguhet në muaj rreth 7600 euro, vlerë neto. Pra, paga mjaft të mira natyrisht, por jo sa të një futbollisti apo ndonjë drejtues kompanie.

Duke pasur parasysh që ky profesion është mjaft stresues, i rrezikshëm dhe kërkon transferime për kohë të gjatë në vende të tjera për trajnime dhe përgatitje të posaçme, transmeton Lajmi.net.

Për një fluturim në hapësirë një astronaut duhet të kalojë shumë kohë për përgatitje në Rusi, Japoni, Kanada e Gjermani. Pa dyshim kënaqësia profesionale të shkosh në mision është e jashtëzakonshme, sikurse edhe mundimi e përgatitja, por ama, nuk “noton” në para, sikurse disa profesione të tjera shumë herë më pak të rrezikshme, por shumë herë më të mirëpaguara.