Lajme

Çka mund të ndodhë me VV-në, AAK-në e Nisma-n?

Ministrja Hajdari deklarohet për aksidentin e sotëm: Një fëmijë u përplas në veturën time
10:16 / 27 Janar 2021

Komisioni Qendror i Zgjedhjeve kishte kërkuar nga disa parti politike që të ndryshojnë listat zgjedhore, pasi aty ishin përfshirë disa persona që kishin probleme me ligjin gjatë tri viteve të fundit. Kësisoj, LVV, AAK e Nisma nuk u certifikuan nga KQZ-ja javë e kaluar.

Derisa po pritet në një vendim të radhës, këto parti kanë nisur fushatën zgjedhore dhe nuk kanë marrë ndonjë vendim prapa për të ndryshuar këto lista.

Mirëpo se çfarë mund të ndodhë në vazhdim, pas vendimit të KQZ-së, derisa nuk ka mbetur shumë kohë deri më mbajtjen e zgjedhjeve, njohësit e çështjeve juridike e kanë sqaruar këtë situatë.

Ky proces pritet të përfundoj deri me 1 shkurt

Kështu, Yll Zekaj nga Instituti i Kosovës për Drejtësi, thotë se, partitë politike që i është mohuar certifikimi kanë të drejtë ankese në PZAP dhe tani janë në pritje të vendimit nga ky institucion.

 “Të gjitha subjektet politike kundër vendimit të KQZ-së me të cilin ju është mohuar certifikimi, si subjekte politike apo listat e kandidatëve për deputetë, konform dispozitave të Ligjit për Zgjedhjet, të njëjtit kanë të drejtë të parashtrojnë ankesë në PZAP kundër këtij vendimi. Ankesat tani më janë ushtruar në PZAP nga partitë e pakënaqura me vendimin e KQZ, dhe pritet që PZAP të vendos lidhur me këto ankesa”, vlerëson ai.

Zekaj thotë tutje se nëse partitë politike sërish janë të pakënaqura me vendimin e PZAP-së, kanë të drejtë të ankohen në Gjykatën Supreme, që e vlerëson si shterrje e mjeteve të rregullta juridike, për certifikimin e këtyre subjekteve. Nëse sërish janë të pakënaqur me këtë vendim, ata mund t’i drejtohen Gjykatës Kushtetuese për shkelje e të drejtave kushtetuese.

“Subjektet politike të pakënaqura edhe me vendimin e PZAP, kanë të drejtë ankese në Gjykatën Supreme dhe kjo është shterrja e mjeteve të rregullta juridike lidhur me certifikimin e subjekteve politike dhe listave zgjedhore. I tërë ky proces pritet të përfundoj deri me 1 shkurt. Kandidatet e pakënaqur me vendimin e Gjykatës Supreme mund të iniciojnë procedurën në Gjykatën Kushtetuese për shkeljen e të drejtave kushtetuese, pas shterjes se mjeteve të rregullta juridike”, vlerëson Zekaj.

 “Ligji për zgjedhjet nuk e parasheh qe të pritet edhe vendimi i Gjykatës Kushtetuese në lidhje me rastet e paraqitura nga kandidatët e pakënaqur me vendimet e KQZ. Pas vendosjes edhe nga Gjykata Supreme lidhur me ankesat e kandidatëve, vendimi bëhen i plotfuqishme dhe obligojnë KQZ në zbatimin e të njëjtit”, vlerëson juristi Yll Zekaj.

Gjatë javës së kaluar, Lista e Lëvizjes Vetëvendosje, AAK-së dhe Nismës Socialdemokrate nuk është certifikuar nga KQZ-ja. Kjo për shkak se nuk kanë larguar kandidatët e listuar nga KGJK-ja

Ndërsa Nisma Socialdemokrate nuk është certifikuar nga Komisioni Qendror Zgjedhor as si subjekt politik. Në anën tjetër KQZ certifikoi listat e PDK-së dhe LDK-së për zgjedhjet e 14 shkurtit, si dhe të Listës Serbe. Kjo pasi në listat e tyre nuk ka asnjë kandidatë që ka probleme me ligjin.

Të tjera