Fun

E rrallë: Shkencëtarët zbulojnë mizën 47 milionë vjeçare

Ministrja Hajdari deklarohet për aksidentin e sotëm: Një fëmijë u përplas në veturën time
8:01 / 15 March 2021

Një ekip ndërkombëtar i shkencëtarëve i udhëhequr nga Fridgeir Grimson nga Universiteti i Vjenës gjeti një specie fosile të një mize në Messel Pit në Gjermani, e cila është nën mbrojtjen e UNESCO. Poleni i bimëve të ndryshme u gjet në stomakun e mizës, gjë që u dha shkencëtarëve një pasqyrë mbi mënyrën e të ngrënit, ekologjinë e asaj kohe dhe rolin e mizës si një polenizues. Studimi u botua në revistën Current Biology.

“Përmbajtja e polenit në stomakun e mizës fosile çon në përfundimin se mizat ushqeheshin me polen 47 milionë vjet më parë dhe ishin të rëndësishme për përhapjen e polenit të llojeve të ndryshme të bimëve”, shpjegon Grimson nga Departamenti i Botanikës dhe Kërkimit të Biodiversitetit.

“Në ekosistemet e vjetra subtropikale dhe tropikale, mizat ishin ndoshta më të rëndësishme pjalmuese se bletët,” shtoi ai.

Supozohet se miza nuk kaloi distanca të mëdha në kërkim të ushqimit dhe se po kërkonte polen nga bimët në zonë.