Fun

Grerëzat po i rrezikojnë aeroplanët

Ministrja Hajdari deklarohet për aksidentin e sotëm: Një fëmijë u përplas në veturën time
2:05 / 29 Nëntor 2020

Studiuesit australianë kanë zbuluar që grerëzat mund të bllokojnë instrumente të rëndësishme.

Jo vetëm zogjtë, por edhe insektet mund të paraqesin një kërcënim serioz për aeroplanët. Studiuesit australianë të udhëhequr nga ekologu Alan House kanë treguar se grerëzat mund të bllokojnë instrumente të rëndësishëm dhe kështu të shkaktojnë aksidente.

Speciet normalisht janë vendase në Amerikën Qendrore dhe Jugore, Karaibet dhe Shtetet e Bashkuara të Jugut, por gjithashtu është gjetur në Australi.

Nga nëntori 2013 deri në prill 2019, problemet në lidhje me grerëzat u raportuan gjithsej 26 herë në aeroportin e Brisbane, kryesisht në lidhje me tubat e aeroplanit, të cilët janë jashtëzakonisht të rëndësishme për të.

Këto kryesisht japin informacion në lidhje me shpejtësinë e ajrit dhe lartësinë mbidetare. Sipas studiuesve, këto ishin “incidente serioze të sigurisë”.

Grerëzat shpesh ndërtojnë foletë e tyre në zgavrat artificiale siç janë të çarat e dritareve, vrimat e çelësit, por edhe në vende të tjera të përshtatshme, siç është tubi i aeroplanit.