Thursday, January 20, 2022

Izraelitët shpikin fashon inteligjente, nuk keni më dhimbje kur e hiqni

Nuk ka më fasha për tu shqyer. Ja fashoja inovative që mund të përhapet si xhel ose me llak dhe hiqet nga lëkura me ujë të ftohtë. Zhvilluesi i kësaj fashë të menjëhershme pa dhimbje, i bërë me një polimer të zgjuar, është startapi izraelit “Inteligels”. Teknologjia revolucionare u ideua nga Prof. Daniel Cohn në Universitetin Hebraik të Jeruzalemit (Hebrew University of Jerusalem).

Këto fasha të zgjuara mund të mbulojnë çdo formë ose madhësi të plagës, duke përfshirë plagët që janë të vështira për të manovruar dhe mbështjellë mbi një nyje të tillë si gju, një ulçerë presioni në anën e pasme, apo edhe brenda trupit pas heqjes së një polipi, ku fashë mund të ndalojë gjakderdhjen e brendshme.

Kur polimeri i fashës inteligjente ngurtësohet, ai përshtatet me trupin. Për ta hequr atë, thjesht vendosni një pako akulli ose lajeni me ujë të ftohtë.

Fashoja gjithashtu ju lejon të bëni një dush me ujë të nxehtë, fasha qëndron atje dhe nuk shkëputet. Nuk është uji që bën ndryshimin, por temperatura e tij.

Fashat “Inteligels” janë transparente dhe kjo u lejon profesionistëve të kujdesit shëndetësor dhe pacientëve të vizualizojnë plagën themelore.