Fun

Në Itali zbulohet një restorant antik i ushqimit të shpejtë

Ministrja Hajdari deklarohet për aksidentin e sotëm: Një fëmijë u përplas në veturën time
2:00 / 28 Dhjetor 2020

Arkeologët në Pompei, një qytet i zhdukur nga shpërthimi vullkanik në vitin 79 të Erës Sonë, gjetën mbetje të mrekullueshme të një tregtie shumëngjyrëshe të ushqimit të nxehtë dhe pijeve që u ofronte kalimtarëve në atë që është një version i lashtë i ushqimit të tanishëm të shpejtë.

Dyqani është i njohur si një termopol, dhe u zbulua në Parkun Arkeologjik Regio V, i cili nuk është ende i hapur për publikun. Lokacioni i gjetur është prezantuar dje.

Gjurmët e ushqimit gati 2,000-vjeçar u gjetën në disa kavanoza të thella. Pjesa e përparme e banakut ishte zbukuruar me afreske me ngjyra të ndezura, dhe disa përshkruanin kafshë që ishin pjesë e përbërësve të ushqimit, të tilla si mishi i pulës dhe rosat.

“Ky është një zbulim i jashtëzakonshëm. Kjo është hera e parë që ne po gërmojmë një termopol të tërë,” tha Massimo Ossana, drejtori i Parkut Arkeologjik Pompei, raporton CNN.

Arkeologët gjetën gjithashtu një tas të zbukuruar me pije bronzi, enë qeramike gatimi.

Pompei, 23 kilometra në juglindje të Napolit, ishte shtëpia e rreth 13,000 njerëzve kur u varrosën nën hi.

“Analizat tona paraprake tregojnë se shifrat e vizatuara në pjesën e përparme të banakut përfaqësojnë, të paktën pjesërisht, ushqimin dhe pijen e shitur,” tha Valeria Amoretti, një antropolog.

Amoretti tha se gjurmët e mishit të derrit, peshkut, kërmijve dhe viçit u gjetën në kontejnerë, një zbulim që ajo e quajti “një dëshmi për larminë e madhe të produkteve shtazore të përdorura për të përgatitur vaktet”.

Një dokumentacion i rrallë i jetës greko-romake, Pompei është një nga atraksionet më të njohura italiane dhe një trashëgimi botërore e UNESCO-s.