Fun

Një grerëz e vetme mund të shkaktojë aksident ajror

Ministrja Hajdari deklarohet për aksidentin e sotëm: Një fëmijë u përplas në veturën time
7:05 / 2 Dhjetor 2020

Si një grerëz e vetme mund të shkaktojë një aksident ajror Një insekt i vogël që shmangu kontrollet e rrepta të biosigurisë të Australisë po shumëfishohet dhe po kërcënon sigurinë e avionit në Aeroportin e Brisbane.

Origjinare e Amerikës Qendrore dhe Jugore dhe Karaibet, kjo lloj grerëze shkaktoi për herë të parë probleme në aeroport në vitin 2013, kur detyroi një Etihad Airways A330 me drejtim Singaporin të kthehej pas disa minutave në fluturim.

Sapo u ul në tokë, punëtorët e mirëmbajtjes gjetënnë tubin pitot të pilotit – instrumenti i zbrazët në pjesën e jashtme të aeroplanit që mat shpejtësinë e ajrit – i cili ishte pothuajse tërësisht i bllokuar nga balta, sipas një raporti nga Byroja Australiane e Sigurisë së Transportit.

Për grerëzat, tubat pitot janë zgavra e përsosur në të cilën mund të ndërtohet një fole me shpejtësi të lartë – aeroplani Etihad ishte vetëm në pistë për dy orë para fluturimit të ndërprerë.

“Ne kemi raporte anekdotale nga ekuipazhi tokësor në Brisbane që një aeroplan mund të ketë mbërritur në gate dhe brenda një çështjeje prej dy ose tre minutash, një grerëz do të fluturojë rreth hundës së avionit duke parë një sondë”, tha Alan House, një ekolog nga Eco Logical Australia.

House punoi me ekspertë nga Aeroporti Brisbane, linjën ajrore Australiane Qantas dhe këshillimi mjedisor Ecosure për të prodhuar një nga studimet e para në botë mbi ndikimin e grerëzave në tubat pitot. I porositur nga Brisbane Airport Corporation, ai u botua këtë javë në revistën me akses të lirë PLOS ONE.

Studiuesit thonë se pa menaxhim të duhur ekziston rreziku që grerëzat të mund të udhëtojnë në aeroportet e tjera Australiane – dhe madje edhe në vendet e afërta me kushtet e duhura gjysmë-tropikale që ato të lulëzojnë.

“Kur bëmë një hulumtim të sfondit, kuptuam që kjo nuk ishte thjesht një shqetësim, thjesht duhet të pastrohen këto gjëra dhe të eliminoni grerëzat; kjo në fakt mund të çojë në aksidente të mëdha,” tha House. (CNN)