Fun

Për shkak të domateve ngjyra vjollcë e qiellit tremb banorët

Ministrja Hajdari deklarohet për aksidentin e sotëm: Një fëmijë u përplas në veturën time
10:04 / 1 Dhjetor 2020

Qielli i natës mbi Trelleborg, një qytet i vogël në bregdetin jugor të Suedisë, filloi të shkëlqejë mahnitshëm me ngjyrë vjollce ndërsa binte nata, dhe disa banorë u frikësuan shumë.

Ngjyra vjollcë u shkaktua nga një sistem i ri i ndriçimit me efiçiencë të energjisë i instaluar në një nga plantacionet më të mëdha të domateve në vend, i cili ndodhet jo shumë larg qytetit.

Në Gislow, një qytet i vogël 10 minuta në lindje të Trelleborg, operatorët e bimëve të domates kanë filluar të përdorin një sistem të ri LED dritë që kursen energji dhe shkëlqen vjollcë. Sistemi duhet të zgjasë sezonin e rritjes së perimeve.

Banorët e Gislov dhe Trelleborg u ankuan se dritat e forta i shqetësonin në mbrëmje ndërsa shkëlqenin në shtëpitë e tyre. Si rezultat, më 6 nëntor, operatorët filluan të fiknin dritat midis 5 dhe 11 pasdite.

Një mjegull e pazakontë vjollce më shpesh shihet kur ka re të ulëta në qiell, të cilat më pas ndriçohen nga llambat nga poshtë.

Pronarët e plantacioneve të domateve, fqinji Alfred Pedersen & Son, kanë lëshuar një deklaratë në lidhje me spektaklin e pazakontë të natës.

“Si hap i parë, ne vendosëm të fiknim të gjithë impiantin në mbrëmje. Megjithëse ky do të jetë një hap prapa për ne, ne nuk donim t’i zemëronim banorët. Ne thjesht donim të kursenim energji elektrike dhe të rriteshim më shumë,” thanë ata.