Tuesday, January 18, 2022

The Economist shkruan për shpërlarjen e parave tek ndërtesat në Ballkan, përmenden edhe shqiptarët

Tregu i pronave bën një vend të mirë në Ballkan, për të fshehur parat e fituara në mënyrë të pistë.

Më 12 maj, prokurorët në Maqedoninë e Veriut akuzuan Nikolla Gruevski-n, ish-kryeministrin e vendit, për pastrim parash, raporton The Economist, përcjell Klan Kosova.

Ishte pohuar se ai dërgonte para të gatshme dhuruar partisë së tij përmes Belize për të blerë pronë në mënyrë të paligjshme dhe për të fshehur pronësinë e saj. Ai thotë se çështja është e motivuar politikisht.

Ndërkohë në Jahorina, një vendpushim popullor skijimi në Bosnje, gangsterë, plus zyrtarë që ata kanë korruptuar, kanë investuar në hotele. Të gjitha llojet e korrupsionit janë të përhapura. Një i huaj, i cili ka ndërtuar gjysmën e një bllok banesash pranë shtëpisë së tij në Vlorë në jug të Shqipërisë, ndërtimet e të cilës ka ngecur sepse ai nuk pranon të paguajë ryshfet për të siguruar lejet e nevojshme.

Ndërtesat e reja po ngrihen në Tiranë, Prishtinë dhe Beograd. Megjithëse ekonomitë e Ballkanit janë goditur rëndë nga COVID-19, çmimet e pronave në pjesë të rajonit e kanë sfiduar gravitetin. Në Tiranë ato janë më shumë se dyfishuar që nga viti 2017. Në të gjithë Shqipërinë, vlera e transaksioneve të pasurive të patundshme u rrit me 6.7{2cd75d29b0065768b87dca9978075f035977214260c765162036d495ebf5f2ca} në vitin 2020.

Pastrimi i parave të drogës, veçanërisht nga trafiku i kokainës, i cili ka lulëzuar në vitet e fundit, është një arsye pse çmimet po rriten, gjen një raport të ri nga Iniciativa Globale Kundër Krimit të Organizuar Transnacional, një rrjet ndërkombëtar i specialistëve të krimit. Një tjetër është se zyrtarët e korruptuar duhet të investojnë paratë e tyre. Të gjitha vendet e Ballkanit kanë ligje të shëndosha për pastrimin e parave, por nuk ka zbatim.

Në dekadën e kaluar sindikatat e krimit në Ballkan kanë tejkaluar vendet e tyre të vogla të origjinës.

Ata tani fitojnë shumë nga paratë e tyre jashtë vendit.

Prandaj, sipas raportit, një pjesë e madhe e fitimeve të tyre është investuar edhe jashtë vendit. Por ata ende investojnë në vendlindje.

Fatjona Mejdini, e cila ndihmoi në hulumtimin e raportit, thotë se qeveritë e Ballkanit janë të vagët në lidhje me pastrimin e parave. Qeveritë duan ta luftojnë këtë dukuri, por njëkohësisht mirëpresin vendet e punës dhe investimet që mund të sjellë.

Sa për gangsterët, ata janë konservatorë kur bëhet fjalë për t’i investuar ato. Atyre “u mungon imagjinata” thotë Mejdini, prandaj preferojnë tulla dhe llaç më shumë lloje të tjera biznesi që mund të përdorin për të pastruar plaçkën e tyre, vijon shkrimi i The Economist.