Tuesday, January 18, 2022

Trupat ruse nisin “provokacija” 2: Topa dhe tanke në kufi me Kosovën

Një trajnim i përbashkët i forcave speciale të ushtrive serbe dhe ruse është duke u zhvilluar në terrenin “Orešac” afër Vršac.

Ministri i Mbrojtjes Nebojsa Stefanoviç dhe Shefi i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Serbe gjeneral Milan Mojsiloviç po marrin pjesë në ditën e zyrtarëve të rangut të lartë të trajnimit të përbashkët të anëtarëve të Brigadës 72 për Operacione Speciale të Ushtrisë Serbe dhe Brigadës së Dytë të Forcat e Armatosura të Federatës Ruse.

Më parë, dhurimi i automjeteve luftarake të Federatës Ruse për Serbinë ishte dorëzuar në kazermat “Mija Stanimirović” në Nish.

Pala ruse ofroi në Serbi 19 tanke T-72MS dhe 20 transportues të blinduar BRDM-2MS, të cilat, së bashku me pajisjet, përfunduan dorëzimin e 30 tankeve dhe 30 transportuesve të blinduar, në përputhje me marrëveshjen për bashkëpunimin ushtarak.

Në kazermat “Mija Stanimirović” në Nish, u bë dhurimi i automjeteve luftarake të Federatës Ruse për Serbinë.

Në ceremoninë e dorëzimit morën pjesë Zëvendës Kryeministri i Qeverisë së Serbisë dhe Ministri i Mbrojtjes, Nebojsha Stefanovic, Shefi i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Serbe, Gjenerali Milan Mojsilovic dhe Ambasadori i Rusisë, Alexander Bocan-Kharchenko.

Autoritetet më pas do të marrin pjesë në Ditën e Zyrtarëve të Lartë të trajnimit të përbashkët të anëtarëve të Brigadës 72 për Operacione Speciale të Ushtrisë Serbe dhe Brigadës së Dytë të Forcave Speciale të Forcave të Armatosura të Federatës Ruse në Kompleksin Ushtarak “Orešac”.

Kujtojmë se, në fund të nëntorit të vitit të kaluar, në Nish u mbajt një shfaqje e tankeve ruse T-72MS, të cilat konsiderohen të jenë tanket më të mira të prodhuara ndonjëherë.

Këto tanke, të cilat janë forca goditëse e ushtrisë tokësore, kanë forca të blinduara aktive, si dhe armë vdekjeprurëse të bazuara në një top 122 milimetra.

Federata Ruse dhuroi 30 tanke T-72MS për Serbinë dhe vlera e donacionit është rreth 30 milion euro.

Si pjesë e marrëveshjes ushtarako-teknike të arritur midis presidentëve të Serbisë dhe Rusisë, Aleksandar Vuçiç dhe Vladimir Putin, Serbia gjithashtu mori 30 automjete të blinduara BRDM-2 nga Rusia.

Për herë të parë, Ushtria Serbe ka një tank me forca të blinduara aktive-reaktive. Këto janë tanke me mundësinë e lëshimit të raketave nga tyta e një topi të kalibrit 125 mm.