Thursday, January 20, 2022

Zbulohet bota që mendohej se nuk ekzistonte

Zbulimi i një planeti për të cilin shkencëtarët besonin se nuk mund të ekzistonte mund të çonte në një ndryshim në opinionin popullor për mënyrën se si formohen botë të reja, kryesisht se si formohen dhe zhvillohen gjigandët e gazit, përkatësisht planetë të tipit Jupiter.

Shkencëtarët thonë se planeti, i quajtur zyrtarisht WASP-107b, është shumë më me pak dendësi sesa mendohej më parë që planetët e tipit Jupiter të ishin të mundshëm, shkruan Independent.

Është me të njëjtën madhësi të Jupiterit, por me një dendësi 10 herë më e ulët.

Si i tillë, planeti është i veçantë jo vetëm veçmas, por edhe për shkak të “implikimeve të rëndësishme” që planetët e tipit Jupiter, përkatësisht gjigandët e gazit, mund të formojnë shumë më lehtë sesa mendohej më parë.

“Ky zbulim i referohet themeleve se si planetët gjigantë formohen dhe rriten. Na janë dhënë prova konkrete që akumulimi masiv i guaskës së gazit mund të shkaktohet për bërthama që janë shumë më pak masive sesa mendonim,” tha Bjorn Beneke nga Universitetit të Montrealit.

Planeti është i jashtëzakonshëm jo vetëm, pasi është jashtëzakonisht i madh, por edhe për atë se ai ka një gravitet të dobët sipërfaqësor, si dhe shkëlqimin e yllit të tij të njohur si WASP-107.

Kjo lejon që kjo botë dhe atmosfera e saj të studiohen në më shumë detaje sesa do të ishte ndryshe e mundur.

Planeti është 16 herë më afër yllit të tij se Toka me Diellin. Studiuesit kanë botuar rezultate të reja dhe revolucionare të një studimi katër-vjeçar të sistemit në numrin e fundit të revistës Astronomical.

Trupi qiellor WASP-107b u vu re për herë të parë në vitin 2017. Ai rrotullohet rreth yllit të tij në një distancë prej rreth 212 vjet dritë nga Toka. Është shumë afër këtij ylli, rreth 16 herë më afër se Toka me Diellin.

Planetët formohen në një disk pluhuri dhe gazi që rrotullohen rreth yjeve të ri. Në përgjithësi besohet se gjigandët e gazit – planetë si Jupiteri dhe Saturni ose planeti WASP-107b duhet të krijojnë një bërthamë të fortë që është të paktën 10 herë më masive se Toka, në mënyrë që gazi i mjaftueshëm të grumbullohet përpara se disku të shpërbëhet.

Por WASP-107b nuk ka një bërthamë masive, kështu që shkencëtarët nuk janë të sigurt se si mund të ishte formuar fare. Sidoqoftë, ata kanë shumë skenarë të mundshëm që mund të shpjegojnë procesin e formimit të një planeti të pazakontë.

“Për WASP-107b, skenari më i mundshëm është që planeti të formohet larg yllit, ku gazi në disk është mjaft i ftohtë që akumulimi i gazit të mund të ndodhë shumë shpejt. Planeti më vonë mund të migrojë në pozicionin e tij aktual ose duke bashkëvepruar me diskun ose me planetë të tjerë në sistem, “shpjegoi Yves Lee, një profesor në Universitetin McGill.