Fun

Zbulohet unaza e rrallë mesjetare e gjendur me një kafkë

Ministrja Hajdari deklarohet për aksidentin e sotëm: Një fëmijë u përplas në veturën time
9:55 / 2 April 2021

Një unazë ari “Memento Mori” e gdhendur me një kafkë është një nga nëntë objektet mahnitëse mesjetare dhe post-mesjetare të gjetura në Uells. Unaza, e gjetur në Komunitetin Carreghofa, Powys, ishte mbajtur si një kujtesë e pashmangshme e vdekjes.

‘Memento Mori’ është një term latin që do të thotë fjalë për fjalë ‘kujto se duhet të vdesësh’. Gjetjet, që ishin në pronësi të shoqërisë uellsiane nga shekujt 9 deri në 17, janë shpallur thesar nga Muzeu Kombëtar i Uellsit.

Në figurë, 'Rasti i Thesarit 19.11' - një unazë gishti ari post-mesjetare Memento Mori e gjetur në Komunitetin Carreghofa, Powys

Mbishkrimi, stili i kafkës së gdhendur dhe shkronjat e pastra italike tregojnë se kjo unazë daton midis 1550 dhe 1650, sipas Muzeut Kombëtar të Uellsit.