E martë, 25 Qershor, 2024

Fakte për vrasjet dhe zhdukjet në qytetin e Skenderajt

Fondi për të Drejtën Humanitare në Kosovë ka bashkangjitur sot faktet mbi vrasjet dhe zhdukjet në qytetin e Skenderajt, në ditën e tërheqjes së Misionit Verifikues të Kosovës (MVK) të OSBE-së nga Kosova.

Sipas urdhrit të Komandës së Përbashkët për K dhe M, nga data 19.3.1999, njësitë e br.mt. 125. Të UJ-së, një qetë e NJPP nga Uzhica, dhe njësitë e br.mt. 37 të UJ-së kanë qenë të pranishme në zonën e Polacit/Poljance – Skënderaj/Srbica me detyrën “për të zhbllokuar drejtimin Klinë/Skënderaj (Klina-Srbica) dhe qytetin Skënderaj/Srbica.“ Vendi i komandimit ka qenë në rajonin e fabrikës së municionit në Skënderaj. Anëtarët e Misionit Verifikues të Kosovës (MVK) i OSBE-së, në datën 19.3.1999 e kanë lëshuar Skënderajn.

Siç është bërë e ditur, i tërë misioni (1381 anëtarë) e ka lëshuar Kosovën në datën 20.3.1999. Atë ditë, (20.3.1999), në mëngjes, para stacionit të policisë në Skënderaj, kanë arritur ushtarët në uniforma të maskuara ngjyrë jeshile dhe ngjyrë kafe. “Ai grup ka shkuar në drejtim të Lagjes 3. Rreth orës 7, banorët Skënderajt/Srbica i kanë dëgjuar të shtënat nga kodrat përreth dhe nga drejtimi i Fabrikës së municionit. Rreth orës 8, në Lagjen 2 janë paraqitur policët në uniforma të bardha, në çizme të zeza dhe me maska të zeza në fytyrë. Rreth orës 8.30 kanë nisur të hyjnë nëpër shtëpi”, është bërë e ditur në komunikatë.

Tetë burra janë vrarë në katër shtëpi

Nebih (Hazir dhe Hyla) Vojvoda (48)

Lavdim (Sali dhe Nuri) Vojvoda (20)

Sadri (Zenel dhe Fahrije) Gashi (45)

Januz (Halit dhe Mihane) Kalleci (61)

Xhavit (Januz dhe Mehreme) Kalleci (28)

Musli (Dibran dhe Zelfije) Shala (29)

Sabit (Beke dhe Hamide) Veliqi (39)

Ramiz (Rexhep dhe Emine) Geci (31)

Po ashtu, janë vrarë gjashtë njerëz nëpër shtëpi te trafo-stacioni dhe në pyll

Veli (Hasan dhe Slavka) Mustafa (34)

Hajzer (Avdullah dhe Hasime) Musa (31)

Xhavit (Rexhë dhe Elshame) Sylejmani (39)

Milazim (Sadik dhe Mihane) Rexha (27)

Ilaz (Osman dhe Afije) Aruqi (42)

Hajdin (Maliq dhe Elfije) Aruqi (79)

Në mesin e zhdukjes së burrave të ndaluar dhe zhdukjes së trupave të të vrarëve kanë qenë:

Isuf (Feriz dhe Sala) Gashi (54)

Burim (Isuf dhe Raza) Gashi (20)

Qemajl (Xhafer dhe Remzije) Neziri (15)

Idriz (Selman dhe Halime) Kameri (45)

Sejdi (Zeqir dhe Emine) Zeqiri (40)

Refki (Zeqir dhe Emine) Zeqiri (24)

Agim (Imer dhe Ajshe) Berisha (28)

Muhamet (Ferat dhe Raza) Zenuni (39)

Xhevdet (Zenel dhe Rabishe) Zenuni (19)

Gani (Azem dhe Halime) Azemi (48)

Shaip (Gani dhe Sadije) Azemi (26)

Faton (Gani dhe Sadije) Azemi (22)

Emrullah (Sokol i Bahrije) Azemi (21)

Halim (Qerim dhe Ajkune) Gucati (56)

Muhamet (Sheqir dhe Naxhije) Fazliu (30)

Musli (Zeqir dhe Ajmane) Fazliu (28)

Ndryshe, dje janë bërë 24 vjet nga krimi serb mbi qytetarët e Skenderajt.

Të fundit

Shija e redaktorit

- Advertisement -
 
//BODY PART STICKY - Implement into the footer