E mërkurë, 17 Korrik, 2024

Si të merrni një leje si punëtor ndërkufitar në Zvicë

Nëse jeni banor i Francës, Italisë, Gjermanisë ose Austrisë dhe kërkoni një punë ‘të përditshme’ në Zvicër, ju duhet një leje G. Ja se si të aplikoni për një.

Udhëtarët ndërkufitarë kanë qenë një pjesë e rëndësishme e fuqisë punëtore të Zvicrës për dekada.

Është një marrëveshje reciprokisht e dobishme në atë që sjell avantazhe për të dyja palët: punëtorët fitojnë paga më të larta se sa në vendet e tyre, ndërsa kompanitë zvicerane marrin punonjës të nevojshëm për punë që nuk mund t’i plotësojnë me fuqi punëtore vendase.

Për shembull, në Spitalet Universitare të Gjenevës (HUG), 60 për qind e punonjësve mjekësorë vijnë nga Franca. Punonjësit mjekësorë ndërkufitarë janë po aq thelbësorë në Ticino: rreth 120 mjekë dhe 500 infermierë të punësuar në sektorin shëndetësor të kantonit janë udhëtarë të përditshëm nga rajonet e afërta italiane.

Punëtorët kufitarë janë gjithashtu të punësuar gjerësisht në sektorët e shërbimeve, duke përfshirë hotelet dhe restorantet, si dhe shitjen me pakicë.

Kush ka të drejtë për një leje G?

Mund të aplikoni nëse jeni shtetas i huaj rezident në një zonë kufitare të një vendi fqinj.

Nëse jeni një shtetas zviceran që jeton përtej kufirit (siç bëjnë disa shtetas të dyfishtë), atëherë pa dyshim që nuk keni nevojë për leje për të punuar në Zvicër.

‘Zonat kufitare’ përcaktohen nga Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM) si “rajonet e fiksuara në traktatet ndërkufitare të udhëtarëve të lidhura midis Zvicrës dhe vendeve fqinje të saj” – domethënë, rajone që janë në afërsi të mjaftueshme gjeografike me kufirin zviceran. për të bërë të realizueshme lëvizjet e përditshme për në dhe nga puna.

Nëse nuk jeni shtetas i një vendi kufitar, por i një kombi të tretë (një vend jashtë Bashkimit Evropian dhe EFTA – Norvegjia, Islanda dhe Lihtenshtajni), mund të aplikoni për një leje G për sa kohë që keni qenë rezident i ligjshëm të një vendi ngjitur me Zvicrën për të paktën gjashtë muaj.

Nëse i plotësoni kushtet e mësipërme, hapi juaj i radhës është të gjeni një punë në Zvicër dhe një kompani që dëshiron t’ju punësojë.

Ju nuk mund të kërkoni një leje përpara se të keni një punë të caktuar.

Pasi të keni një kontratë pune, mund të aplikoni për një leje G në kantonin ku ndodhet puna juaj. Këtu mund të gjeni autoritetet përkatëse si dhe informacione specifike mbi procesin e aplikimit.

Çfarë ju jep të drejtën G-leja (dhe çfarë jo)

Shumica e punëtorëve ndërkufitarë zakonisht udhëtojnë për në dhe nga puna në baza ditore, por ata duhet të kthehen në vendbanimin e tyre kryesor jashtë vendit të paktën një herë në javë.

Leja G është e vlefshme pesë vjet, përveç nëse është një kontratë e përkohshme në të cilin rast është e vlefshme vetëm për kohëzgjatjen e punësimit. Lejet janë të kufizuara vetëm në kantonet lëshuese.

Një leje ndërkufitare nuk jep akses në një leje B ose C, ose në shtetësinë zvicerane.

Punëtorët ndërkufitarë me një shikim

Në fund të marsit 2024, në Zvicër ishin të punësuar rreth 400,000 mbajtës të lejes G – që është 4.3 për qind më shumë se në të njëjtën periudhë të vitit 2023.

Kjo është ajo që del nga të dhënat e reja të publikuara të hënën nga Zyra Federale e Statistikave (FSO).

Pak më shumë se gjysma e kësaj fuqie punëtore (57.4 për qind) vjen nga Franca. Mbi 23 për qind jetojnë në Itali dhe 16.2 për qind në Gjermani.

Gjatë pesë vjetëve të fundit, numri i udhëtarëve ndërkufitarë është rritur me 21.8 për qind, raportoi FSO.

Të fundit

Shija e redaktorit

- Advertisement -
 
//BODY PART STICKY - Implement into the footer